- Úvod
- >>
- Viac
- >>
- Likéry
- >>
- Exotické likéry
- >>
- Nixta Licor De Elote 30% 0,7l
Nixta Licor De Elote 30% 0,7l
Nixta Licor De Elote 30% 0,7l je mexický kukuričný likér, ktorý sa vyrába z jemnej kukurice cacahuazintle (čítaj kakawhasintlay), ktorá sa pestuje vo vysokých údoliach a na úpätí sopky Nevado de Toluca.
Nixta sa vyrába v Destilería y Bodega Abasolo, kde si ctia mexickú kultúru kukurice a remeslo predkov nixtamalizácie - 4 000 rokov starú stredoamerickú kuchársku techniku, ktorá odhaľuje najhlbšie chute a vône kukurice.
Z mnohých odrôd kukurice pochádzajúcich z Mexika sa na výrobu Nixta Licor de Elote používa iba kukurica cacahuazintle. Má veľké, objemné zrná a zvyčajne sa používa na výrobu pozole, esquites a kukuričného chleba, keď je kukurica mäkká. Na rozdiel od hybridov GMO kukurice sa táto pôvodná kukurica dedí po celé generácie a pestuje sa pre svoju chuť, a nie pre svoju komerčnú produktivitu. Destilería Abasolo spolupracuje priamo s farmármi nachádzajúcimi sa v horských oblastiach Mexika. Platia ich bez sprostredkovateľov a podporujú farmárov priamym financovaním.
Na výrobu základného macerátu Nixta farmári ručne vyberajú tie najlepšie klasy jemnej kukurice. Klasy sa čistia. Zrná sa oddelia, podrobia sa procesu praženia a nechajú sa marinovať na miernom ohni s kukuričným destilátom z pálenice. Táto časť procesu extrahuje zo zŕn bohatú mliečnu šťavu, ktorá sa koncentruje v nádobe, ktorá počas toho zachytáva všetky arómy. Tento macerát sa nazýva „base madre“ a je možné ho získať iba raz ročne. Všetko sa vyrába z pôvodnej kukurice cacahuazintle pestovanej v blízkosti liehovaru vo výške viac ako 2144 metrov nad morom.
Na výrobu destilátu Nixta je potrebné spracovať zrelé a suché zrná cacahuazintle, ktoré sa dostávajú čisté, suché a oddelené od klasu. Zrná sa varia s páleným vápnom a nechajú sa 12 hodín odpočívať. Po odpočinku sa kukurica prepláchne čerstvou vodou, vysuší horúcim vzduchom a praží približne štyri hodiny. Pražené zrno sa potom melie v kamennom mlyne na tortilly, kým sa z neho nestane jemná múka.
Pražená, nixtamalizovaná kukuričná múka Nixta sa rozpúšťa v nerezových nádržiach s horúcou vodou a mieša sa niekoľko hodín. Týmto procesom dochádza k premene škrobu na mladinu, ktorá sa potom môže kvasiť kvasinkami. Výsledkom je sladká mladina, ktorá vyzerá ako rafinovaný atole (tradičný mexický nápoj masa) a slúži ako hlavný zdroj sladkosti a textúry likéru.
Mladina sa používa aj ako základ pre fermentovaný lieh, a to pridaním vybraných kvasníc na viac ako 120 hodín. Fermentovaná mladina sa destiluje, čím sa zachytáva chuť kukurice vo vynikajúcom kukuričnom destiláte. Tento destilát sa pridáva do Nixta Licor de Elote, kým nedosiahne 30 % alkoholu. Výsledná tekutina sa potom plní do fliaš do špeciálne navrhnutých pre tento likér.
Vďaka svojej univerzálnosti je ideálny na miešanie do koktailov, ale aj ako luxusný digestív. Nixta je nielen nápojom, ale aj zážitkom, ktorý vás prenesie do srdca Mexika. Odporúčame Nixta Licor De Elote ako neodolateľný doplnok do vašej zbierky.
Fľaše sú plnené s obsahom alkoholu 30 % s objemom 0,7 l.
Záver: stredne dlhý a hrejivý. Sladkosť kukurice pretrváva, sprevádzaná jemnou korenistosťou. V závere sa objavuje jemná oriešková chuť a náznak kakaa. Dochuť pripomína kukuričné lupienky namočené v karameli.