Absinth

Halucinácie, zákazy, thujon, prekliati básnici, van Goghovo ucho, český absinth, zapaľovanie cukru, prekvapkávanie vody, louche efekt a mnoho ďalšieho. S absintom je spojených naozaj mnoho rôznych legiend a mýtov. Niektoré sú pravdivé, iné menej alebo vôbec.
V konečnom dôsledku je to ale vlastne úplne jedno. V prvom rade sa totiž jedná o skvelú dobrotu, ktorá si svojou výraznou chuťou našla milovníkov po celom svete.
Viac o absinthe sa dočítate v texte nižšie pod produktami.

Filter produktov
Zobrazenie:
Zoradiť:

Cenový filter

od
do

Dostupnosť

Výrobca Všetko

Druh alkoholu Všetko

Obsah alkoholu % Všetko

Balenie Všetko

Objem Všetko

Krajina Všetko

22,42 s DPH
18,68 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-14138
43,89 s DPH
36,58 € bez DPH
Na objednávku
Obj. čislo: AE-5251
28,05 s DPH
23,38 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-5270
19,35 s DPH
16,13 € bez DPH
Na objednávku
Obj. čislo: AE-5679
21,83 s DPH
18,19 € bez DPH
Na objednávku
Obj. čislo: AE-5691
40,92 s DPH
34,10 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-14630
22,44 s DPH
18,70 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-201
36,52 s DPH
30,43 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-202
22,30 s DPH
18,58 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-8015
32,89 s DPH
27,41 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-1427
45,36 s DPH
37,80 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-3122
43,67 s DPH
36,39 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-3124
35,20 s DPH
29,33 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-3217
52,49 s DPH
43,74 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-3320
23,36 s DPH
19,47 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-3357
28,05 s DPH
23,38 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-3363
21,71 s DPH
18,09 € bez DPH
Na objednávku
Obj. čislo: AE-3795
19,71 s DPH
16,43 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-16689
43,34 s DPH
36,12 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-15195
Produkty: 19 | Aktuálna strana: 1/1

Pôvod a história

Nielen pôvod, ale aj nápoj samotný je opradený mnohými legendami. Najznámejší z nich rozpráva o doktorovi Pierre Ordinaire, ktorý mal v roku 1792 na svojich cestách po Val de Travers absint vyrobiť. Nejednalo sa však o alkoholický nápoj, ale o všeliek podávaný na liečbu dny, epilepsie, obličkových kameňov a ďalších ťažkostí.

Jeho použitie, ako alkoholu je spojené až s menom majora Dubieda, ktorý mal od istých sestier Henriodových kúpiť recept a na začiatku 19. storočia začal s masovou výrobou v liehovare s názvom Dubied Père et Fils.

Ďalšou legendou spojenou s absintom sú jeho údajné halucinogénne účinky. Bol preto obľúbený prekliatymi básnikmi či Oscarom Wildom. Začiatkom dvadsiateho storočia bol dokonca v mnohých krajinách Európy zakázaný, ale v 90. rokoch zažil svoje znovuzrodenie.

Absint v Čechách

Jednou z mála krajín, kde sa v 19. storočí mohol absint popíjať boli práve Čechy. V roku 1920 Albín Hill založil likérku Hills a absinth, vďaka čomu sa nápoj stal veľmi populárnym – predovšetkým medzi českými umelcami, ktorí ho popíjali v umeleckých kaviarňach a vinárňach.

Výroba a zloženie absintu

Na výrobu absintu sú potrebné tri byliny, tzv. svätá trojica, a to palina, aníz a fenikel, ku ktorým sa pridávajú ďalšie prísady. Bylinná zmes sa maceruje a následne 2 až 3 krát destiluje. Po destilácii sa môže nápoj buď stáčať ako číry absint, alebo pokiaľ sa macerácia nepodarí, sa dofarbuje chlorofylom z byliniek, a tak získava svoju typickú zelenú farbu.

Absint obsahuje aj látku, ktorá sa volá thujon, tá sa do neho dostane macerovaním paliny. Prečo o ňom hovoríme? Je to práve thujon, ktorému sa pripisujú halucinogénne účinky a kvôli ktorému bol absint v mnohých krajinách zakázaný – túto domnienku vedci však vyvrátili. Thujon má vo vysokých dávkach účinky nervového jedu, avšak jeho koncentrácia v absinte je nepatrná a ani v skorších dobách nebola taká, aby mal thujon nejaké nežiaduce účinky.

Konzumácia absintu

Spôsobov, ako absint konzumovať je mnoho, jedným zo základných je riedenie vodou. Nápoj sa riedi v pomere 1:2 až 1:4, a to veľmi studenou neperlivou vodou. Obľúbený spôsob servírovania je podávať absint s kockou ľadu na lyžičke, ktorá leží na vrchu pohára.

V Čechách je populárny iný, veľmi efektný, spôsob konzumácie absintu. Absint sa podáva s kockou cukru, ktorý nasiakne absintom a zapáli sa. Cukor vďaka tomu skaramelizuje a začne odkvapkávať. Po dohorení sa karamel zamieša do absintu a drink je pripravený na konzumáciu.

Či dáte prednosť klasickému, vo svete najrozšírenejšiemu, spôsobu konzumácie alebo si trúfnete na odvážnejší variant, nechajte sa unášať na vlne absintového opojenia z čias prekliatych básnikov.

Potvrďte svoj vek

Na tejto stránke nájdete pestrú ponuku nápojov,
ktoré sú pre dospelých. Vstúpte, len ak ste dovŕšili vek 18 rokov.

Mám viac ako 18 rokov Mám menej ako 18 rokov

Najdôležitejšie novinky priamo na váš email

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.