Víno

Víno je obľúbený spoločník nielen na večierkoch a posedeniach s priateľmi, ale aj pre príjemne strávený večer doma. Lahodný nápoj z vínnej révy je skrátka alkohol vhodný na akúkoľvek príležitosť.
Víno ľudstvo sprevádza od nepamäti. Jeho pôvod je dodnes ľahko nejasný. História tohto delikátneho pitia sa začala písať pred viac ako 6 000 rokmi. Zhruba z tejto doby totiž pochádzajú vykopávky prvých vinárstiev na území dnešnej Arménska.

Na našom území sa víno pestovalo už v dobe Keltov a jeho tradícia pretrváva dodnes.

Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.

Filter produktov
Zobrazenie:
Zoradiť:

Cenový filter

od
do

Dostupnosť

Výrobca Všetko

Obsah alkoholu % Všetko

Balenie Všetko

Objem Všetko

Ročník Všetko

9,60 s DPH
8 € bez DPH
Na objednávku
Obj. čislo: AE-5493
17,58 s DPH
14,65 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-9543
10,11 s DPH
8,43 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-13141
7,55 s DPH
6,29 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-14500
4,48 s DPH
3,73 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-9545
12,67 s DPH
10,56 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-13144
7,55 s DPH
6,29 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-14501
73,12 s DPH
60,93 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-15820
15,22 s DPH
12,68 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-9547
16,99 s DPH
14,16 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-14502
53,89 s DPH
44,91 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-15298
12,67 s DPH
10,56 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-9549
14,04 s DPH
11,70 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-14503
26,29 s DPH
21,91 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-9551
7,55 s DPH
6,29 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-14504
28,16 s DPH
23,47 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-9553
10,11 s DPH
8,43 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-14505
12,15 s DPH
10,13 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-9571
10,11 s DPH
8,43 € bez DPH
Na sklade
Obj. čislo: AE-14506
32,89 s DPH
27,41 € bez DPH
Na objednávku
Obj. čislo: AE-9573
Stránky:
Produkty: 1-20 / 637 | Aktuálna strana: 1/32

Proces výroby vína

Výroba vína je riadna veda. Najprv je nutné obrať bobule, po zbere prichádza na rad odstraňovanie stopiek od zvyšku hrozna, takzvané odzrnenie. To je potrebné urobiť veľmi šetrne, aby sa stopky z bobúľ nedostali do výrobného procesu vína. Nasleduje lisovanie, kedy sa oddelí šťava od šupiek z bobúľ, po vylisovaní sa výsledný mušt väčšinou odkaľuje. Čím šetrnejšie lisovanie, tým kvalitnejší mušt a tým pádom aj víno.

Mušt je nutné nechať kvasiť, a to 7 až 30 dní v závislosti od odrody vína. Predovšetkým u červených vín sa často po hlavnom kvasení vykonáva ešte jablkovo-mliečna fermentácia. Výroba červeného vína sa od toho bieleho líši aj tým, že sa zmes lisuje až potom, čo prekvasí spolu so šupkami.

U ružových vín sa rmut z červeného hrozna nechá niekoľko hodín ležať, aby došlo k čiastočnému uvoľneniu červeného farbiva zo šupiek. Potom sa vylisuje a ďalej spracováva rovnako ako biele víno.

Druhy vín

Základné delenie vína je jasné. Biele, červené a ružové víno. Víno delíme ale napríklad aj podľa obsahu cukru na suché, polosuché, polosladké a sladké. Ďalej vína delíme podľa triedy a druhu na víno stolové, zemské, akostné a víno s prívlastkom.

S akými ďalšími vínami sa stretnete?

Dezertné vína obsahujú spravidla 15 - 22% alkoholu a 50-150g cukru v 1 litri vína. Dezertné vína bývajú ťažké a často sladké. Obľúbené sú predovšetkým ako aperitívy alebo ako nápoj k sladkým dezertom. Medzi dezertné vína patrí portské, ľadové či slamové víno.

Fortifikované vína sú ako dezert. Sladké a jemné vína s decentným množstvom alkoholu. Radia sa medzi ne napríklad obľúbené sherry, vermúty, portské víno a vyhlásené víno Madeira, pochádzajúce z rovnomenného portugalského ostrova. Práve tieto vína sú tou správnou lahôdkou na oslavy i sviatočné hostiny.

Ako víno najlepšie podávať a skladovať

Všetci milovníci vína sa určite zhodnú, že nie je nič horšie ako pokaziť skvelé víno zlým skladovaním a servírovaním. Ako teda víno skladovať a podávať, aby ste si ho skutočne vychutnali?

Biele vína sa odporúčajú podávať vychladené na 8-12 °C, vhodná teplota konzumácie je potom pri 10-14 °C.

Červené vína sa obvykle podávajú nachladené na 12-15 °C a konzumujú pri teplote 14-17 °C. Červené víno nechajte po otvorení aspoň hodinu stáť, aby sa vydýchalo. Neodporúča sa podávať ho pri izbovej teplote, vždy je potrebné víno o niekoľko stupňov ochladiť.

Ružové vína sa podávajú vychladené na 7 °C, ideálna teplota pre konzumáciu je 9-11 °C.

Víno by nikdy nemalo prejsť tepelným šokom. Je preto veľmi dôležité ho uchovávať v teplotách, v ktorých bude podávané. Pokiaľ sa budete snažiť víno pred podávaním rýchlo vychladiť, skôr mu uškodíte. Nevhodným skladovaním vína zmaríte všetku energiu, ktorá doň bola vložená a nevychutnáte si tú správnu chuť a vôňu.

Potvrďte svoj vek

Na tejto stránke nájdete pestrú ponuku nápojov,
ktoré sú pre dospelých. Vstúpte, len ak ste dovŕšili vek 18 rokov.

Mám viac ako 18 rokov Mám menej ako 18 rokov

Najdôležitejšie novinky priamo na váš email

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.