Ružové víno
Ružové vína čiže rosé sú stále populárnejšie aj vďaka svojej iskre a jedinečnosti. Vyrábajú sa z červených, resp. modrých odrôd hrozna. Šťava sa po vylisovaní necháva ležať na šupkách a mušt je so šupkou v kontakte len počas lisovania. Práve krátke vylúhovanie zabezpečuje jeho jemnú ružovú farbu. Ružové víno je hlavne letný nápoj a chladí sa o niečo viac ako napríklad biele víno. Ich chuť najlepšie vynikne pri teplote 10 – 13 °C a veľmi sa hodia k dezertom, ale aj k cestovinám a plodom mora. Hovorí sa, že ružové víno začína svoj život ako červené víno, ale potom ho žije ako biele víno. Je to kvôli postupu výroby. Sú ľahké, svieže a najčastejšie sa pijú mladé, do jedného až dvoch rokov od zberu (nehodia sa na archiváciu).
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
- 1
- 2
Na výrobu ružových vín sa používa hrozno modrých odrôd, ako je Frankovka, Svatovavrinecké, Zweigeltrebe alebo Cabernet Sauvignon. Po zbere sa oddelia bobule od strapiny, rozomelú sa a vyrobí sa rmut – rovnaký postup ako pri výrobe bielych alebo červených vín. Ďalší postup je ale odlišný. U ružových vín sa rmut hneď nelisuje, ako u bieleho vína. Šupky hrozna totiž obsahujú červené farbivo – preto sa nechávajú so rmutom naležať 4 až 6 hodín. Potom sa rmut vylisuje a vznikne mušt, ktorý je zásadný pre kvalitu ružového vína.
Rôznorodé odrody a chute
Aj keď rôznorodosť ružových vín nie je taká rozsiahla ako u bielych alebo červených, je ich stále veľa. Nedá sa tak hovoriť iba o jednom druhu rosé. Typickými a obľúbenými odrodami na výrobu ružových vín sú francúzske hrozno Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot alebo napríklad Grenache. Vo Francúzsku sa totiž zrodila myšlienka lisovania červených odrôd okamžite po zbere. Ružové vína však nájdete aj v Taliansku (Sangiovese) alebo v Španielsku, kde je veľmi populárna odroda Tempranillo.
Francúzske ružové vína suché, polosuché až polosladké, napríklad z oblastí Rosé d'Anjou, Provence alebo Cotes du Rhone. Medzi najpiteľnejšie a najľahšie rosé sa radia vína z oblasti Bordeaux. Ďalšie výborné ružové vína sa vyrábajú aj v Čile, USA alebo v Austrálii. Tie majú obvykle výraznú arómu a chuť s tónmi červeného a niekedy aj exotického ovocia.
Ružové vína zo Strednej Európy sú viac ovocné, s vyššou kyselinou a s prevládajúcimi tónmi jahôd a malín. Medzi najľahšie rosé u nás patrí Modrý portugal či Svatovavrinecké. Frankovky a Zweigeltrebe sú skôr korenitejšie… Vyberajte si ružové vína od nás aj zo sveta a užívajte si jemné a lahodné potešenie.