- Úvod
- >>
- Výrobcovia
- >>
- Fernet Stock
Fernet Stock
Horké bylinné nápoje si vychutnávali talianski mnísi už pred viac ako 200 rokmi. Výborne pomáhali na trávení. Nápoje nazývali ako fernet, čo v preklade znamená horký. Vďaka svojim blahodarným účinkom sa fernet stal čoskoro skutočným žalúdočným likérom, ktorý bol dostať v lekárňach. O niečo neskôr si fernet získal takú obľubu, že sa začal vyrábať ako alkoholický nápoj v mnohých liehovaroch.
Značka Fernet má svoj pôvod v Trieste. Tu Lionello Stock založil v roku 1884 firmu, ktorá profitovala z výhodného spojenia tohto dopravného uzla. A keď severné Taliansko zdecimovala vojna, Lionello Stock sa rozhodol svoju firmu presunúť v roku 1920 čo československej Plzne. Spoločnosť Stock Plzeň sa však zameriavala prevažne na produkciu koňakov, brandy a ďalších destilátov z vína. Výroba fernetov zostala po dohode v Taliansku firme Fratelli Branca Distilleria. Lenže keď firma porušila dohodu, Lionello obnovil jedinečnú rodinnú receptúru a začal vyrábať v roku 1927 svoj prvý Fernet Stock.
V medzivojnovom období zažíval Fernet Stock rozkvet. Tento originálny nápoj sa stal vďaka nižšej cene veľmi dostupný, a preto si ho mohol vychutnať prakticky každý. Fernet Stock tak mohol osloviť bežných ľudí aj náročnejšiu smotánku. Aj keď 2. svetová vojna a znárodňovanie nevestili nič dobré, značke Fernet Stock sa podarilo prežiť. Zásadné bolo, že tajomstvo receptúry Fernet Stock zachoval majster destilér Arnošt Müller. V roku 1948 prišiel Lionello Stock takmer o všetko počas znárodňovania. Našťastie bol stále vlastníkom práv na používanie ochranných známok Stock a Fernet Stock. Pre ďalšie prežitie Fernetu Stock bolo dôležité, že vtedajší riaditeľ Josef Perka nevymäkol a dohodol sa s Lionellom Stockom na bezplatnom používaní značky na území Československa. Fernet Stock sa stal až do roku 1989 veľmi žiadaným podpultovým tovarom. Až po revolúcii stúpala hviezda menom Fernet Stock zase vyššie a vyššie. Napokon bolo možné vyrábať toľko fernetu, koľko ľudia chceli.
Všetky druhy Fernet Stock sa vyrábajú podľa tradičnej receptúry, ktorej tajomstvo je starostlivo strážené. Recept dnes poznajú iba dvaja ľudia na svete. Základom Fernetu je zmes 14 bylín, ktoré pochádzajú z celého sveta. Ich získanie je pomerne náročné a ešte náročnejšie je každoročnú dávku dôkladne roztriediť. Majster destilér potom kontroluje každú fázu výroby Fernet Stock, aby bol zážitok z pitia fernetu výnimočný. Zmes byliniek sa lúhuje a vzniká bylinný macerát, ktorý sa nechá odležať 8 týždňov. Po prefiltrovaní zreje macerát ďalšie 2 mesiace v tankoch. Potom sa do macerátu pridá voda, k tomu ďalšie zložky a Fernet Stock je skoro na svete. Ešte, než sa dostane do fľašiek, musí pár ďalších mesiacov dozrievať v sudoch.
Dnes, s novým moderným dizajnom fľaše a loga, Fernet Stock zachováva svoje dedičstvo poctivosti a remeselnosti, pričom oslovuje mužov aj ženy naprieč generáciami.
Fernet Stock sú zastúpené v nasledujúcich kategóriach:
