- Úvod
- >>
- Viac
- >>
- Likéry
- >>
- Korenené likéry
- >>
- Ouzo 12 38% 0,7l
Ouzo 12 38% 0,7l
Ouzo 12 38% 0,7l - je jedným z najznámejších a najobľúbenejších gréckych anízových destilátov a je to tradičná grécka liehovina. Je vyhľadávaná najmä pre svoju špecifickú chuť a vôňu, ktorá je docielená dvojakou destiláciou a pridaním mnohých špeciálnych semienok a korenia. Pripomína chuť hašleriek. Ouzo sa vyrába destiláciou čistého hroznového alkoholu s anízom a rôznymi bylinami, ako je fenikel, koriander a masticha, ktoré mu dodávajú nezameniteľnú chuť. Ouzo 12 sa vyznačuje bohatou prírodnou chuťou, ktorá sa získava výlučne z destilovaných semien, ako sú badyán, aníz, kardamón, škorica a muškátový oriešok. Viac ako 5 % konečného destilátu tvoria tieto aromatické semená, ktoré dodávajú ouzu nezameniteľnú korenistú hĺbku.
Tradičné grécke ouzo začalo písať svoju históriu v roku 1880 v Konštantínopole (dnešný turecký Istanbul). Tam, v liehovare Kalogiannis, si fajnšmekri vždy žiadali ouzo z konkrétneho suda. Ouzo 12 vďačí za svoj názov špeciálnemu sudu: zákazníci si vtedy želali, aby im bolo podávané zo suda č. 12, pretože obsahoval najlepšie ouzo. Aromatické ouzo s bohatou chuťou. Príbeh pokračuje v greckom prístave Solún, kam sa rodina Kalogiannisovcov presťahovala v roku 1925. Jedinečná chuť ich ouza očarila celé mesto. V roku 1950 sa tento jedinečný destilát dostal do ďalšieho gréckeho prístavu Pireus. Tam bol prvýkrát naplnený do fliaš, ktorá sa stala najbežnejšou fľašou ouza.
Jeho cesta sa však tým neskončila. Jeho sláva dosiahla veľký úspech aj za hranicami a po celom svete. Jedinečný destilát, ktorý nabáda tráviť čas s rodinou a priateľmi. To umožňuje zachovať si podstatu každodenného života. Od svojho vzniku v Konštantínopole v roku 1880 si Ouzo 12 zachováva rovnakú chuť, ktorá ho zaradila na prvé miesto medzi ouzami na svete, pričom zostáva verné svojej pôvodnej tajnej receptúre. Dnes je Ouzo 12 najznámejším ouzom na svete a symbolom kvality a tradície. Bolesti hlavy na druhý deň by nemali byť problémom.
Vďaka svojej jemnej a vyváženej chuti, dômyselnému výrobnému procesu využívajúcemu dvojitú destiláciu a histórii opradenej tradíciou je to najobľúbenejšie ouzo na celom svete.
Ouzo sa najlepšie pije ľadovo vychladené alebo zriedené s ľadovou vodou a, samozrejme, s priateľmi. Teplotu podávania odporúčame 4 - 12 °C
Ouzo tiež odporúčame ideálne ako aperitív s ľadom a trochou vody alebo sódy, aby sa chuť dokonale rozvinula. Vynikajúce aj ako digestív po slanom gréckom jedle.
Keď sa do tohto nápoja pridá voda, ten sa mliečne zakalí, je to tak vďaka tomu, že ouzo obsahuje esenciálny olej z anízu, ktorý je rozpustný v alkohole, ale nie vo vode, preto vytvorí vo vode tzv. ouzo efekt. Mimo Grécka sa pije ouzo často neriedené ako aperitív.
Farba: číra
Vôňa: fenikel, sladké drievko, aníz s jemnými korenistými arómami
Chuť: bohatá, jemná, vyvážená, výrazná, aníz, sladké drievko, náznak cukrovej sladkosti
Záver: dlhý s pretrvávajúcou chuťou sladkého drievka