Vaječné likéry
Vaječné likéry nie sú ani zďaleka najbežnejšími alkoholickými nápojmi na svete, ale napriek tomu sú osobitnou kategóriou hodnou pozornosti. Väčšina likérov na báze vajec sa vyrába z emulgovaných vaječných žĺtkov s cukrom, smotany, mlieka a neutrálnym základným liehom alebo aj rumom, brandy alebo bourbonom, čím vzniká v podstate tekutý alkoholický krém s lahodnou, zamatovo krémovou textúrou. Vaječné likéry patria medzi najobľúbenejšie sladké likéry na svete. Vďaka svojej harmonickej chuti si získali miesto nielen na sviatočných stoloch, ale aj pri bežných rodinných chvíľach.
Viac o vaječných likéroch sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Hoci je vaječný likér často spájaný so zimným obdobím či Vianocami, jeho jemne sladká a hladká chuť ho predurčuje na konzumáciu počas celého roka. Môže sa podávať čistý, chladený, s ľadom alebo ako súčasť dezertov a koktailov. Vďaka svojej hustote sa výborne kombinuje s kávou, čokoládou či karamelom.
Čo je vaječný likér?
Vaječný likér, známy aj ako Advocaat alebo Advocaatenborrel, je tradičný holandsko-nemecký alkoholický nápoj vyrobený z vajec, cukru a brandy. Patrí medzi najznámejšie vaječné likéry, no dnes sa na trhu objavujú aj modernejšie varianty – jemnejšie, sladšie, alebo naopak výraznejšie, s vyšším obsahom alkoholu. Každý z nich ponúka svoj unikátny zážitok, ktorý spája nostalgiu, jemnosť a eleganciu v jednom pohári.
Advocaat je likér pomerne obľúbený v krajinách európskeho kontinentu. Likér advocaat (ktorý sa tiež píše ako advokat) je sladená zmes cukru, brandy, vajec vyšľahaných do peny a vanilky (niekedy aj s ovocím). Obsah alkoholu je vo Veľkej Británii a Amerike zvyčajne okolo 15 %, ale národy kontinentálnej Európy uprednostňujú svoj advocaat s rôznym množstvom alkoholu, najmä brandy. Zvyčajné množstvo sa však pohybuje medzi 14 % a 20 %, čo sa tradične neprekračuje v žiadnom z populárnych receptov na advocaat. Chuť advocaatu je trochu nevýrazná, napriek tomu, že obsahuje cukor. Likér Advocaat je známy svojou jemnosťou, čo je dôležitý faktor, na ktorý treba pri jeho príprave dbať.
Avokádový likér sa stáva vaječným likérom
Pôvod slova advocaat nie je jasný. Predpokladá sa, že tento sladký, bohatý nápoj pochádza zo Surinamu (bývalá holandská kolónia na severovýchode Južnej Ameriky) alebo z Holandských Antíl (bývalé holandské karibské ostrovy ako Aruba, Curacao a ďalšie), kde holandskí plantážnici údajne vyrábali nápoj z fermentovanej dužiny avokád, ktorý bol veľmi obľúbený u námorníkov. Holanďania boli vyhnaní z dnešnej Brazílie v roku 1654, vzali si so sebou recept a avokáda. Avokádovníky zasadili na svojich pozemkoch, kde si mohli nerušene vychutnať svoj „Advocaat“. Potešenie z pitia doma v Holandsku však predstavovalo problém. Bez ohľadu na to, ako sa snažili, nikdy sa im nepodarilo vypestovať avokádovník v chladnom podnebí európskych zemepisných šírok.
Ľudia preto začali hľadať náhradu za krémovo žltú dužinu ovocia. Holanďania nakoniec objavili vynikajúcu ingredienciu, ktorá kombinovala krémovú konzistenciu s podobnou žltou farbou - vaječný žĺtok.
Základný recept sa dostal do Nemecka, kde zmiešali žĺtok, brandy, cukor a ďalšie vynikajúce ingrediencie do zloženia vaječného likéru, ktorý sa skutočne vyrovnal tomu avokádovému príjemnou chuťou, charakteristickou arómou, povzbudzujúcim a posilňujúcim účinkom, ako aj vzhľadom.
Eierlikör je nemecký výraz pre to, čo Holanďania nazývajú advocaat, zatiaľ čo poľský ekvivalent, nazývaný ajerkoniak, je založený na vodke namiesto brandy.