Italicus Rosolio di Bergamotto 20% 0,7l je prémiový taliansky aperitív, ktorý oživuje takmer zabudnutú tradíciu Rosolia – nápoja kedysi známeho ako „aperitivo di corte“ (kráľovský aperitív) na dvore kráľa Savojska v 18. storočí. Postupom času ho však z trhu vytlačili vermúty a amará. Práve túto historickú nespravodlivosť sa rozhodol zmeniť Giuseppe Gallo, popredný expert na talianske destiláty a uznávaný barman. Inšpirovaný rodinnými receptami, ktoré sa na pobreží Amalfi dedili po generácie, vytvoril modernú interpretáciu tohto kráľovského nápoja.
Tento výnimočný likér vás vezme na chuťovú cestu naprieč celým Talianskom, od severu až po juh, pričom v sebe spája autentické talianske suroviny, umenie a kreativitu. Názov "Rosolio" pochádza z latinského výrazu „ros olis“, čo v preklade znamená „ranná rosa“. Tento názov odkazuje na zber surovín v skorých ranných hodinách, keď majú najvyššiu koncentráciu chutí.
Italicus je oslavou talianskej biodiverzity. Výrobca čerpá suroviny z celého Apeninského polostrova. Základom je bergamot I.G.P. (tzv. zelené zlato z Kalábrie) z chránenej oblasti UNESCO, ktorý dodáva likéru jeho charakteristickú citrusovú sviežosť. Tento bergamot, považovaný za najjemnejší citrus na svete, je cenený pre svoju intenzívnu vôňu a výraznú citrusovú chuť. Sicílske citróny (Cedro) prinášajú ďalšiu vrstvu aromatickej komplexnosti a receptúru dopĺňa bylinné srdce v podobe rímskeho harmančeka z Lazia, levandule, horca, žltej ruže a medovky zo severného Talianska.
Výroba prebieha v rodinnej destilérii v meste Moncalieri pri Turíne, založenej už v roku 1906. Používa sa pri nej tradičný proces sfumatura, pri ktorom sa z kôry citrusov za studena uvoľňujú esenciálne oleje.
Fľaša likéru Italicus je sama o sebe umeleckým dielom. Jej tyrkysová farba evokuje krištáľové vody Grotta Azzurra na Capri a pobrežie Amalfi. Uzáver zdobí postava Bacchusa štylizovaná podľa Da Vinciho Vitruviánskeho muža, ktorý zbiera bergamot. Každý detail (od vrúbkovaného skla pripomínajúceho rímske stĺpy až po zlaté detaily) oslavuje taliansku architektúru a renesanciu.
Hoci je Italicus mimoriadne obľúbený medzi barmanmi po celom svete (v roku 2017 získal prestížne ocenenie Best New Spirit na Tales of the Cocktail), najlepšie si ho vychutnáte v jeho najčistejšej podobe (s ľadom) alebo v miešanom drinku Italicus Spritz - zmiešajte Italicus s proseccom v pomere 1:1, podávajte na ľade a ozdobte tromi zelenými olivami. Slanosť olív dokonale vyváži sladkosť a citrusovú horkosť bergamotu.
Italicus je tiež výnimočný svojou ľahkosťou a vyváženosťou, vďaka čomu je ideálnym aperitívom, ktorý prebúdza zmysly a otvára chuť k jedlu bez toho, aby ju zahltil.
Zloženie - alkohol, voda, cukor, výťažok z kôry bergamotu, citrónu, zmes korenia a bylín
Farba: svetlá, jemne zlato-žltá
Vôňa: svieža, citrusová, s náznakom bergamotu, citrónovej kôry a kvetinových tónov harmančeka, levandule a žltých ruží, v pozadí je medovka a tymián
Chuť: hladká, hodvábna, jemná a vyvážená, s dominujúcou chuťou bergamotu a bylín, med, kandizovaná citrusová kôra, horec, biele korenie
Záver: dlhý, bohatý, komplexný, osviežujúci, ľahko bylinkovo horkastý, s pretrvávajúcimi citrusovými a kvetinovými tónmi
Ocenenia:
Top Ten Trending Liqueur - Drinks International 2025
Platinová medaila - Plant-Based Excellence Award 2024
Zlatá medaila - SIP Awards 2022
Best New Spirit - Tales of the Cocktail 2017