- Úvod
- >>
- Whisky
- >>
- Škótska Whisky
- >>
- Škótska Single Malt whisky
Škótska Single Malt whisky
Škótska single malt whisky je jedna z najcennejších liehovín na svete. Možno aj vďaka svojej rozmanitosti. Single malt Scotch Whisky dokáže byť neskrotná, mocná i jemná, zložitá a zároveň príjemne jednoduchá. Škótske single malt whisky sú pozoruhodne jemné s dlhotrvajúcim vývojom chuti. Obsahujú aromatickú stopu, ktorá je špecifická pre každú značku.
Viac sa dočítate v texte nižšie pod produktami.
Single Malt Whisky je originálna škótska whisky. Tradične sa vyrábala v Highland v 18. a 19. storočí len zo sladového jačmeňa. Na rozdiel od toho sa Lowland whisky často vyrábala z iných obilnín vrátane ovsa, pšenice a neskôr kukurice. Až do zákona o spotrebnej dani z roku 1823 sa množstvo Single Malt Whisky vyrábalo a predávalo nelegálne. Prijatie tejto legislatívy vydláždilo cestu pre komercializáciu priemyslu, keď sa slávne nezákonné liehovary ako Glenlivet Georga Smitha stali legálnymi. To viedlo k rozmachu budovania liehovarov, ktorý pokračoval až do 90. rokov 19. storočia.
Ako bol vynájdený Single Malt
Od súdneho rozhodnutia z roku 1909 musí škótska whisky, sladová aj obilná, vyzrieť minimálne tri roky. Aby bola liehovina označená ako „single malt škótska“ whisky, musí byť vyrobená len zo sladového jačmeňa, destilovaného v medených kotlíkových destilačných prístrojoch (zvyčajne dvakrát, aj keď existujú nejaké trikrát destilované single malt škótske whisky), dozrievajúce minimálne tri roky v dubových sudoch v Škótsku a plnené do fliaš na minimálne 40 % obsahu alkoholu. Odvetvie riadi Asociácia škótskej whisky (SWA). V rámci týchto prísnych parametrov však každá pálenica produkuje jedinečný štýl prostredníctvom rozdielov v technikách fermentácie, destilácie, starnutia dreva atď. Celkovo vďačia regionálne štýly ako Islay alebo Speyside viac tradícii než čomukoľvek, čo je vlastné miestu ich výroby.
Nedávna história Single Malt
Zatiaľ čo po väčšinu 20. storočia konzumenti škótskej whisky pili zmesi, často zmiešané so sódou, milovníci veľmi oceňovali single malts, hoci sa zvyčajne považovali len za nezávislé plnenie do fliaš od obchodníkov ako Gordon & MacPhail z Elginu. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia však Glenfiddich v Speyside začal fľašovať a predávať svoju single malt škótsku whisky na medzinárodnej úrovni. Jeho úspech viedol k tomu, že ďalší urobili tento skok, ako napríklad Glenfarclas, Macallan a Glenlivet. Single malt škótska whisky, ako ju poznáme, tak prerazila vo svete. Mnohé z liehovarov vybudovaných v rozmachu v 19. storočia boli odvtedy zatvorené, ale v 21. storočí sa škótska whisky opäť rýchlo rozrástla a v súčasnosti je v prevádzke viac ako 130 sladových liehovarov. Tie sú veľkosťou od malých firiem až po obrovské továrne na whisky. Napriek celosvetovej sláve single malt škótskej whisky sa však väčšina produkcie stále používa na zmesi, ktoré tvoria približne 85 % celosvetového predaja.
Škótska sa stáva globálnou
Úspech single malt škótskej whisky inšpiroval liehovary po celom svete, pričom krajiny ako Taiwan, Japonsko, Austrália a Amerika vyrábajú single malty, ktoré sú síce výrazné, ale za veľa vďačia originálu. V 19. storočí sa charakteristické sladové whisky často pili zmiešané s horúcou vodou, medom a korením vo forme toddies. V súčasnosti sa väčšina pije čistá alebo s trochou vody, ale začíname vidieť návrat k miešaniu s určitými kokteilmi sladovej whisky, ako je Smokey Cokey, miešanie Lagavuline a Coca-Coly, ktoré si získavajú kultový status. Osobitosť a vkus prináša na trh whisky od značky Laphroaig, známa svojím liečivým sladom. Impozantnú harmóniu chuti ovocia, rašeliny, štipľavosti a dymu ponúka škótska single malt whisky od značky Talisker.